Pelikán

1. března 2008 v 7:34 | Tomík |  Ptáci

PELIKÁN

S rozevřenými křídly měří až 3 m. Ve vzduchu však krouží elegantně, bez nejmenší námahy a s krkem staženým dozadu. Pelikán žije v koloniích, kde si staví veliká hnízda přímo na zemi. Některé druhy hnízdí i na stromech. Jeho zobák je opatřen pružným vakem který unese až 13 litrů vody. Do něho nabírá vodu plnou ryb a ty pak polyká. Navíc rodiče přinášejí ve vaku potravu mláďatům. O mláďata se stará matka i otec dohromady. Jsou to starostliví rodiče. Střídavě sedí až na 4 vejcích. Nejmenší z pelikánů je pelikán hnědý. Živí se rybami, za nimiž se vrhá střemhlav z výšky 10 metrů. Před dopadem na hladinu mu poslouží křídla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Jaké máte doma zvíře?

Psa 16.6% (476)
Kočku 10.1% (290)
Papouška 7.6% (218)
Křečka 7.5% (214)
Morče 7.4% (211)
Králíka 7% (200)
Hada 6.7% (191)
Pavouka 6.4% (184)
Želvu 7.4% (211)
Rybičky 7.6% (217)
Jiné 7.7% (220)
Žádné 8.3% (238)

Komentáře

1 Gába Gába | 3. března 2008 v 13:52 | Reagovat

Krásný!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.